Tulisija tuo tunnelmaa ja lämpöä myös piharakennukseen. Kun valitaan piharakennus ja siihen halutaan tulisija, on oltava tarkkana, että kaikki valitut tuotteet sopivat yhteen ja on asennettu oikein.
Piharakennukseen voidaan nykyään laittaa vaikka millaisia toimintoja, joilla halutaan täydentää kotitaloa. Aikoinaan päärakennuksen oheen hankittiin tyypillisesti autotalli, varasto ja pihasauna eli rakennus per käyttötarkoitus, mutta nykyään pihoille nousee monenlaisia hybridirakennuksia.
Niiden etuna on muunneltavuus ja kompakti idea eli tontille ei tarvitse ripotella useita erilaisia ja erillisiä pytinkejä. Ahtailla tonteilla monikäyttöisyys on valtti, samoin se on elämäntilanteen muuttuessa.
”Esimerkiksi yhdistämällä kesäkeittiö ja katosrakennus saadaan yhtenäinen tila grillimestarille ja ruokailijoille. Sisälle sijoitetulla tulisijalla luodaan kesäiltaan tunnelmaa ja samalla lisätään ympärivuotista käyttöaikaa. Lämmönlähteenä toimii hyvin myös säteilylämmitin”, kertoo Olotar-piharakennuksien yrittäjä Anne Laasonen.
Rakennuslupa vähintään tulisijan hormille
Kun valitaan piharakennus ja siihen halutaan tulisija, on oltava tarkkana, että kaikki valitut tuotteet sopivat yhteen ja on asennettu oikein.
”Rakennusmääräyksiä on noudatettava. Jos piharakennukseen tulee tulisija, jossa on kiinteä hormi, silloin pitää aina hakea rakennuslupa vähintään hormille. Mikäli tehdään tulisija, jossa ei ole kiinteää hormilähtöä, silloin tulisija ei vaadi omaa rakennuslupaa”, sanoo Jalotakka Oy:n toimitusjohtaja Niko Muurinen. Vuonna 1984 perustettu kotimainen perheyritys myy takkoja ja takkahormeja ja erilaisia pihatuotteita, jotka on valmistettu suomalaisiin oloihin.
Minkälainen tulisija piharakennukseen kannattaa hankkia?
Ostotilanteessa kannattaa luottaa ammattilaisiin, jotka opastavat määräysten mukaiset ja turvalliset käytännöt. Kun tulisijaa sijoitetaan piharakennukseen, on huomioitava myös suojaetäisyydet palaviin materiaaleihin.
”Helpoin tapa on hankkia piharakennus ja tulisija samasta paikasta. Meillä on piharakennuksiin lisävarusteeksi tarjolla esimerkiksi valmiita takkasettejä ja täydellisiä kesäkeittiötoimituksia. Silloin asiakas välttyy miettimästä itse mitoituksia ja määräyksiä.”
Piharakennuspaketit on suunniteltu niin, että tehtävästä suoriutuu kohtuullisilla omatoimirakentajan kyvyillä. Mukana seuraavat yksityiskohtaiset asennusohjeet, verkkosivuilla saattaa olla myös ohjevideoita. Työssä pärjää kotinikkarin perustyökaluilla, aikaa kuluu pari päivää. Se on selvää, että valmispakettienkin kokoaminen sujuu helpommin kahdelta amatöörirakentajalta kuin yksin.
Valmistajilta tai tuotteita myyviltä rautakaupoilta voi tiedustella myös asennuspalveluita tai palkata ammattilaisen rakentajamarkkinoilta. Omat taidot on hyvä punnita realistisesti jo siksikin, että omatoimirakentajan kokemattomuudesta johtuvat virheet voivat kumota valmistajan myöntämän takuun.
The post Millainen tulisija piharakennukseen? Huomio nämä appeared first on Rakennusmaailma.