Palovaroitin on nopea havaitsemaan sisällä syttyvän tulipalon, mutta ulkona terassilla syttyvän tulipalon havaitsemiseen se ei ole riittävän hyvä.
Vakuutusyhtiö If testasi aiemmin tänä vuonna ulkopaloja. Testeissä huomattiin, että palovaroitin reagoi terassilla syttyneeseen paloon myöhään. Palo ehti levitä kymmenen minuuttia ennen kuin palovaroitin sisällä reagoi. Siinä vaiheessa tuli oli jo levinnyt laajalle.
Kynttiläpaloja erityisen paljon joulukuussa
Joulukuussa sattuu vakuutusyhtiö Ifin tilastojen mukaan ylivoimaisesti eniten kynttilöiden aiheuttamia paloja ja erityisesti joulunalusaika korostuu riskialttiina.
”Kynttilöitä poltetaan nyt vuoden pimeimpänä aikana ja jouluna. Ne tuovat tunnelmaa ja valvottuna vahingoilta yleensä vältytäänkin”, kommentoi Ifin omaisuusvakuutusten vakuutuspäällikkö Ismo Ruokoselkä.
Kynttilöiden aiheuttamat palot johtuvat usein valvonnan puuutteesta. Sisätiloissa lasten ja eläinten toiminta voi kaataa kynttilän tai jotain menee tulen päälle. Ulkona tuuli voi kaataa kynttilän.
Ulkokynttilöitä ja -lyhtyjä pitää valvoa
If tutki viime vuonna ennen joulua, miten ulkolyhtyjen ja kynttilöiden huolimaton käsittely vaikuttaa paloriskiin. Polttotestissä ei noudatettu lyhtyjen ja kynttilöiden käyttöohjeita.
Testeissä selvisi useita syitä, joissa ulkokynttiläkin voi aiheuttaa tulipaloriskin. Esimerkiksi väärin sijoitettu, liian pieni kynttilä pääsi kaatumaan puurunkoisen lyhdyn sisällä ja tuli levisi nopeasti lyhdyn runkoa pitkin viereiselle seinälle.
Yksi Ifin vuoden 2021 suurimmista kotitalousvahingoista sai alkunsa terassille jätetystä kynttilästä.
Palovaroitin reagoi ulkopaloihin liian myöhään
Turvallisin ulkolyhty on vakaa ja palamaton. Lyhdyn alustan tulee olla tasainen ja palamatonta materiaalia, ei esimerkiksi kiikkerä muovirakenteinen ulkopöytä.
Metallirunkoinen lyhty osoittautui polttotestissä puurunkoista turvallisemmaksi, sillä vankemman rakenteen ansiosta tuuli tai eläin ei pääse kaatamaan sitä niin herkästi kuin puista lyhtyä. Jos kynttilä kaatuu lyhdyn sisällä, ei metallirakenne syty puisen lyhdyn tavoin.
Myös lyhdyn ripustukseen kannattaa valita palamatonta materiaalia, esimerkiksi metallinen koukku. Polttotestissä juuttinarun petettyä lyhdystä pudonnut kynttilä jatkoi palamista maassa eikä sammunut, kuten voisi olettaa.
The post Palovaroitin reagoi ulkopaloihin liian myöhään appeared first on Rakennusmaailma.