Quantcast
Channel: Piha Archives - Rakennusmaailma.fi
Viewing all 281 articles
Browse latest View live

Asiantuntija neuvoo: Näin teet pihasta kodin toisen olohuoneen

$
0
0

Miten kodin ja pihan välisen eron saa häivytettyä mahdollisimman tyylikkäästi? Me kysyimme, asiantuntija vastasi.

1 Avaa kodin ikkunanäkymät vapaaksi puutarhalle, josta voit nauttia ympäri vuoden. Istuta näköesteitä, jos ikkunasta näkyy jotain peiteltävää, vaikkapa parkkipaikka.

2 Rakenna patiosta olohuoneen jatke sisustamalla se sisätilojen tapaan. Mitoita ja muotoile patio siten, että ruokailuryhmän ympärille jää tyhjää tilaa vähintään 60 cm ja tila riittää silti myös perhejuhlille.

3 Hanki pihalle säänkestävät tekstiilit ja matot, siirreltävät valaisimet ja valitse mieleiset ja säänkestävät kalusteet. Verhoilukankaat saattavat olla joko kosteudenkestäviä tai täysin vedenpitäviä, valitse tarpeen mukaan!

4 Suunnittele ja valitse kodin sisustus ja piha samaan tyyliin, niin ne muodostavat luontevan kokonaisuuden. Kun ikkunanäkymät ovat auki, piha tuo olohuoneeseen jatkoa.

5 Vaikka rakastaisit kukkia, istuta pihalle ainavihantia kasveja, jotka tuovat sinne kodikkuutta myös talvisaikaan. Suosi kasveja ruukuissa, sillä hyvännäköinen ruukku on myös osa pihan sisustusta. Astioissa olevia kasveja on helppo siirrellä.

6 Haluatko porealtaan tai paljun? Sen voi upottaa patioon, jolloin se sulautuu maisemaan paremmin kuin pinnalle asennettuna. Myös puupatiolla oleva trampoliiniin näyttää hienolta upotettuna rakenteeseen.

Vinkit antoi sisustussuunnittelija Pia Närhi, Närhi Oy Sisustuspalvelu

Lue lisää:

Pikkupuutarha kukoistaa ympäri vuoden

Näin huollat puutarhakalusteitasi

Onko sinulla pieni piha? Älä tee puutarhatöissä näitä virheitä! 


Miksi mökkivessa haisee? Syynä voi olla laiton käymäläratkaisu

$
0
0

Mökkikauden alku siintää monella näköpiirissä. Kaikilla mökkipaikoilla ei ole sisävessaa, ja ulkovessankin laillisuus on vähän niin ja näin. Harmia voi aiheuttaa myös haiseva mökkivessa.

Mökkeilijän kesäpäivään kuuluu todennäköisesti useamman kerran päivässä vessakäynti, kertoo mökkikäymälöitä valmistava Biolan. Jos vessakäyntejä on esimerkiksi viisi päivässä, tulee kuukauden aikana huussissa istuttua noin seitsemän tuntia.

Monella mökillä voi vielä olla ulkohuussina vanhanaikainen reikä ja saavi alla -ratkaisu. Tällaisia löytyy Biolanin Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan 47 prosentista suomalaisista mökeistä. Laittomaksi saavihuussi muuttuu, jos pohjaan on puhkaistu reikiä ja nesteet valuvat suoraan maahan.

Laki määrää käymäläjätteen hävityksen

”Suomen laki kertoo yksiselitteisesti, miten käymäläjätteen kanssa pitää toimia. Kuivakäymälän ja kompostin on oltava tiiviillä pohjalla. Nestettä ei saa valua maahan. Mökkiläisten on hyvä muistaa myös se, että käsittelemätöntä käymäläjätettä ei saa haudata maahan. Vessan jätesaavia ei saa missään nimessä tyhjentää suoraan maakuoppaan, vaan se pitää kompostoida”, Biolanin kuivakäymälöiden tuoteasiantuntija Katja Havukainen muistuttaa.

Nykyaikaisia käymäläratkaisuja on monenelaisia, ja niistä löytyy sopiva ratkaisu jokaiselle mökille. Pakastavan ja polttavan kuivakäymälän pystyy asentamaan mökille sisään, vaikka komeroon. Pakastava tarvitsee vain pistorasian, polttavalle pitää tehdä myös ilmanvaihto.

Kompostoiva kuivakäymälä on hyvä ratkaisu monelle mökille, jossa kompostoituvan materiaalin voi hyödyntää puutarhassa kasvien ja pensaiden kasvualustana. Se onkin Biolanin tekemän kyselyn mukaan mieluinen ratkaisu 54 prosentille mökkiläisistä.  Kompostikäymälässä voi kompostoida myös mökillä syntyvän kotitalousjätteen.

Älä tee haisevaa yllätystä käymälään

”Saaviviritysvessa on pitänyt jo hajujen takia rakentaa mahdollisimman kauas pihan perälle. Kuivakäymälä pitää rakennusmääräysten mukaan sijoittaa niin, että se ei ole viittä metriä lähempänä tontin rajaa. Määräykset ovat kuntakohtaisia ja ne kannattaa aina tarkistaa”, Havukainen huomauttaa.

Kompostikäymälä on hajuton, siisti ja ympäristöystävällinen – kunhan sen asentaa oikein.

Kompostoivaan kuivakäymälään asennetaan painovoimainen ilmanvaihto. Jotta se toimii kunnolla, on ilmanvaihtoputkien oltava suoria. Jos putkia vedetään huussin ulkopuolelle mutkien kautta, syntyy hajuhaittoja.

”Älä tee mutkaa matkaan. Tämä sääntö kannattaa pitää mielessä, kun käymälän ilmanvaihtoa asennetaan. Mutkalle vedetty ilmanvaihtoputki on valitettavasti asennusten yleisin moka. Onneksi se on helposti korjattavissa ja hajuhaitoista päästään saman tien eroon.”

Lue lisää:

Kompostoivan sisävessan käyttökokemuksia

Käymäläratkaisut mökeille

Terassin rakentaminen ja huolto: Ideoita ja ohjeita onnistumiseen

$
0
0

Tähän TM Rakennusmaailman teema-artikkeliin olemme koonneet terassin rakentamiseen ja huoltamiseen liittyviä artikkeleita. Artikkelit ovat ilmestyneet alun perin TM Rakennusmaailmassa tai verkkosivuillamme.

Tähän teema-artikkeeliin olemme koonneet yhteen paikkaan laajan joukon artikkeleita, jossa opastetaan erilaisissa terassien rakentamiseen, huoltamiseen ja remontoimiseen liittyvissä asioissa. Materiaaleina käytetään niin puuta kuin vaikkapa keraamisia laattoja. Lisäksi tästä teemalehdestä löytyy joukko aihepiirin testejä ja vertailuja, joita TM Rakennusmaailmassa on viime vuosina ilmestynyt. Teemalehteä päivitetään sitä mukaa, kun uusia artikkeleita ilmestyy.

Jos aihepiiri on läheinen, näistä aiheista kirjoittava TM Rakennusmaailma ilmestyy 12 kertaa vuodessa. Tilaajaksi pääset täältä.

Näin teet terassin

Jos olet tekemässä ensimmäistä terassiasi, on sinulla varmasti paljon kysymyksiä. Katso tästä vinkit terassin suunnitteluun. Hyviä ideoita oman terassisi suunnitteluun löydät vaikka asuntomessutalojen terasseista.

Terassin kansilaudoituksen rakentamisesta annoimme ohjeita keväällä 2019. Terassin kansilaudoitukseen on erilaisia materiaalivaihtoehtoja. Yleisin kestopuu, jota on saatavana eri vahvuuksia ja leveyksiä ja värisävyjäkin on useita.

Terassin voi tehdä myös lämpöpuukomposiitista. Tässä artikkelissa lämpöpuukomposiitista rakennettavan terassin perustukset tehdään ruuvipaaluilla, sillä rakennuspaikalla oleva saviperäinen maa-aines routii helposti. Helpoin ja nopein tapa tehdä terassi on tehdä perustus ruuvipaaluilla.

Terassin materiaalina voi olla myös keraaminen laatta, ja perustuksen voi silloin tehdä kätevillä säädettävillä jaloilla. Keraaminen laatta on huoltovapaa ja säänkestävä. Jalkojen varaan asennetut laatat voi nostaa yksitellen pois, jos niitä tarvitsee huoltaa tai vaikka terassin muotoa muuttaa.

Vinkkejä erilaisiin terassimalleihin tai puusta tehtyihin kasvilaatikoihin, porrasaskelmiin ja pihan asettamiin reunaehtoihin löydät tästä artikkelista. Videolla kerromme 18V:n iskevien ruuvinvääntimiemme testistä, ja vertailun iskevistä akkuruuvinvääntimistä pääset lukemaan täältä.

Näin kiinnität terassilaudan

Kestopuisen terassilaudan kiinnittämiseen suositellaan käytettäväksi nimenomaan terassiruuveja. Mutta mikä ruuvi soveltuu ja kestää missäkin kohteessa parhaiten? TM Testin terassiruuveista pääset lukemaan tämän linkin kautta.

Puun kiinnittämiseen naulaamalla ja ruuvaamalla -artikkelista löydät myös lisää vinkkejä.

Näin huollat terassia

Terassikin tarvitsee huoltoa, sillä se on jatkuvasti alttiina sään vaihteluille, sateelle, pakkaselle ja kovalle kulutuksellekin. Terassi on hyvä puhdistaa kesäkuntoon ennen kuin sen käytön aloittaa. Terassin puhdistamiseen voi käyttää esimerkiksi puhdistusrakeita.

Oksainen painekyllästetty puu saattaa vaatia uuden pintakäsittelyn muutaman vuoden käytön jälkeen. Silloin työ on syytä tehdä huolella, vinkkejä pintakäsittelyyn löytyy esimerkiksi näistä ohjeista.

Joskus vanhakin terassi saa lisää käyttäaikaa pelkällä pinnan hionnalla, jos perustukset ja kansilaudat ovat muutoin kunnossa. Kokeilimme konevuokraamosta löytyvää työkalua terassin pinnan hiomiseen.

Ja sitten sisustamaan terassia!

Kun terassi on valmis, tarvitsee se luonnollisesti kalusteet, jotta viihtymiminen ja esimerkiksi grillaaminen onnistuvat.

Terassille sopivat monenlaiset kalusteet. Laadukkaan puutarhakalusteen valitsemiseen löydät vinkkejä kesäkalusteartikkelistamme. On myös hyvä tietää, miten puutarhakalusteita on syytä huoltaa.  Täältä löydät myös vinkkejä terassin huollosta ja sisustustavaroista.

Grillaaminen on ehdottomasti parhaita terassilla tapahtuvia viihdykkeitä! Terassille sopivat esimerkiksi pienet sähkögrillit, joista testasimme vuonna 2019.

Jos terassi on kovin tuulinen, voi grilliä tai oleskeluryhmää varten tehdä terassille suojasermin ohjeillamme. Viihtyisyyttä voi terassille tuoda itse tehtävillä kukkalaatikoilla ja syötävien vihannesten kasvattamiseen tarkoitetuilla viljelylaatikoilla. Niiden avulla on helppo kasvattaa monipuolisesti niin vihanneksia kuin kukkia. Pienoiskasvihuoneessa viihtyvät vaikka viherkasvit kesän yli.

Terassille sopii myös aurinkotuolien pehmusteiden tai puutarhatyökalujen säilytykseen sopiva itse tehtävä penkkiarkku. Pikkukaapissa voi säilyttää monenlaista terassilla tarvittavaa tavaraa.

 

Näin vauhditat nurmikon kasvua vehreäksi

$
0
0

Nurmikko alkaa jo monin paikoin vihertää. Nyt on hyvä aika tehdä sille kasvua parantava lannoitus ja poistaa näkyvissä oleva sammal.

Jotta nurmikko pysyy kauniina, vaati se luonnollisesti huomiota. Säännöllinen leikkaus, lannoitus ja kalkitus takaavat, että nurmi voi hyvin. Samalla sillä on voimia vastustaa rikkakasveja ja sammalta.

Lannoituksen tarve on kiinni siitä, miten nurmikkoa käytetään ja miten usein sitä leikatataan. Säännöllisessä leikkaamisessa syntynyt lyhyt leikkuujäte voidaan jättää nurmikolle ravinteena. Tällöin riittää, että nurmikkoa lannoittaa kerran kesässä pitkävaikutteisella lannoitteella.

Jos nurmikkoa leikataan harvoin ja leikkuujäte kerätään samalla pois, tarvitsee nurmikko kesällä lisälannoituksen. Näin se pärjää paremmin sammalta vastaan.

Talvi voi paljastaa nurmelta paikkausta tarvitsevia kohtia, ja paikkaus on hyvä tehdä keväällä. Riko maan pintaa ja levitä päälle 1-2 cm:n kerros multaa, tasaa pinta haravalla ja kylvä siemenet. haravoi pintamulta vielä kevysti, tiivistä multa ja kastele kylvöstä siihen saakka kunnes siemenet ovat itäneet.

Eroon sammalesta

Sammalta ei synny, jos nurmikko on terve ja kasvaa voimakkaasti. Usein nurmikko sammaloituu, kun maa on tiivistynyt liikaa ja juuret eivät saa riittävästi happea.

Jos sammalta on syntynyt, sitä voi poistaa sammaleen kuivattavavalla sammalsyöpöllä.  Se ei vahingoita nurmikkoa tai muita kasveja.

Nurmiheinät viihtyvät hyvinkalkitussa maassa, kun taas sammalet viihtyvät laajalla pH-alueella. Maan kalkitus keväällä vähentää siis sammaleen kasvua.

Leikkaa nurmikkoa säännöllisesti

Nurmikko on leikattava säännöllisesti. Normaali leikkauskorkeus on noin 4–5 cm. Olisi hyvä leiakta kerralla 1/3 nurmiheinän kokonaiskorkeudesta.

Jos nurmikko on kasvanut tavallista pidemmäksi, sitä ei pidä kerralla leikata vakiokorkeuteen. Leikkauskauden alussa toukokuussa nurmikko leikataan kerran viikossa ja parhaan kasvun aikaan jopa useammin.

Kuivina kausina on hyvä nostaa leikkauskorkeutta ja pidentää leikkausvälejä, koska nurmiheinien juuret ja varsinkin juurenniska ovat arkoja liialliselle kuumuudelle. Syksyllä nurmikko jätetään talvehtimaan noin 5 cm korkuisena.

Lue lisää: 

Näin huollat ruohonleikkurin kesäkuntoon

Nurmikko kasvuun leikkaamalla

TM Vertailu: Akkukäyttöiset ruohonleikkurit

Näin kasvatat itse omat hyötykasvit pikkurahalla

$
0
0

Yhä useampi on tänä keväänä istuttanut ensimmäiset hyötykasvit, olipa aiempaa kokemusta tai ei. Kasvukausi on vasta alussa, joten vielä ehtii mukaan.

Kun ajat ovat taloudellisesti tiukat, hyötykasvien kasvattaminen lisääntyy. Lähiruuan kasvattaminen koetaan palkitsevaksi, ja itse kasvatettu sato käytetään aina tarkkaan.

Kukistakaan ei tarvitse luopua, sillä monet hyötykasvit ovat koristeellisia ja kukkivatkin kauniisti. Niitä voi kasvattaa myös parvekelaatikoissa, perennapenkeissä viljelylaatikoissa koristekasvien lomassa.

Kasvimaalle tai laatikkoon

Hyötykasveja voi kasvattaa perinteiseen tapaan kasvimaalla tai omissa astioissaan. Osan nurmikosta voi muokata viljelmäksi tai taimet voi kasvattaa viljelylaatikoissa patiolla ja parvekkeella.

Tärkeintä on riittävän paksu kasvualusta. Sen voi joko valmistaa oman pihan multaa parantamalla tai hankkimalla kuorman valmiiksi lannoitettua ja kalkittua multaa.

Kasvimaalle tarvitaan kunnon multaa 30–40 sentin paksuudelta. Sen tulee olla rikkaruohotonta ja valmiiksi parannettua – tai se täytyy puhdistaa juuririkkaruohoista ennen viljelyn aloittamista. Jos käytetään puutarhan omaa multaa, tarkimman maanparannusohjeen saa teettämällä viljelystutkimuksen.

Säästöä astioita kierrättämällä

Viljelyasioissa voi säästää paljon käyttämällä kierrätystavaraa. Taimet voi kasvattaa jugurtti- tai maitopurkeissa, ja viljelylaatikoksi käyvät käsittelemättömät puulaatikot. Taimipotteja voi valmistaa myös sanomalehtipaperista.

Viljelylaatikon voi nikkaroida kertakäyttölavan käsittelemättömästä puutavarasta ja vuorata sanomalehtipaperilla, jotta multa ei valu laitojen raoista hukkaan. Montaa kasvukautta ne eivät kestä, mutta entisen lahottua voi tehdä uuden laatikon.

Sopiva laatikkoon laitettavan kasvualustan paksuus on vähintään 30 senttimetriä. Kaksi kertaa syvämultaisempi on vielä parempi, jotta multa pidättää tarpeeksi vettä ja ravinteita.

Kun maa on lämmennyt

Isoja viljelyruukkuja saa vaikkapa marjankeruusangoista, mutta tee niiden pohjan tuntumaan reikiä. Yhdessä 8–10 litran astiassa voi kasvattaa yhden tomaatin, kurkun tai kurpitsan ja pieneen kestokassiin voi istuttaa 4-5 idätettyä perunaa.

Hyvä istutus- ja kylvöaika on silloin, kun maa on lämmennyt 5–10-asteiseksi ja hieman kuivahtanut. Lasitetulla terassilla tai parvekkeella viljelytöihin pääsee aikaisemmin kuin avomaalla. Alueelliset erot vaikuttavat kasvukauden alkamiseen ja päättymiseen.

Useimmat hyötykasvit viihtyvät aurinkoisella, lämpimällä paikalla. Yrtit ja lehtivihannekset menestyvät puolivarjossakin. Etenkin lasitetulla parvekkeella täytyy huolehtia, etteivät kasvit paahdu auringossa.

Valmistaudu kastelemaan

Jos kasvualusta on peruslannoitettua ja -kalkittua, lisälannoitusta tarvitaan ensimmäisellä kasvukaudella vähän. Typpilisää liukenee vaikkapa kasvien väliin levitetystä nurmikon leikkuujätteestä, joka samalla vähentää kastelutarvetta.

Hyötykasvit vaativat hoitoa läpi kasvukauden. Jos kesä on hyvin aurinkoinen, kannattaa varautua kastelemaan astioissa jopa kahdesti päivässä. Jos kesä on sateinen, pitää valvoa, etteivät kasvit huku liikakosteuteen.

Biohiilen käyttö parantaa kasvua ja helpottaa viljelyä. Kasvualustaan sekoitettavan biohiilen idea on pidättää kosteutta ja ravinteita mutta vapauttaa sitä pikkuhiljaa kasvien käyttöön. Siksi biohiiltä liotetaan lannoiteliuoksessa ennen käyttöä, jotta se toimii oikein.

 

Lue lisää:

Nikkaroi alta kasteleva kasvilaatikko

Yhteisöllisyyttä taloyhtiöön: Sopisiko teille viljelylaatikko?

Nikkaroi kukkalaatikko parvekkeelle tai terassille

Parempaa satoa laatikkoviljelyllä

Näin hoidat nurmikkoa: Vinkit nurmikon hoitoon ja työvälineisiin

$
0
0

Tähän TM Rakennusmaailman teema-artikkeliin olemme koonneet nurmikon hoitamiseen ja leikkaamiseen liittyviä artikkeleita. Artikkelit ovat ilmestyneet alun perin TM Rakennusmaailmassa tai verkkosivuillamme.

Tähän teema-artikkeeliin olemme koonneet yhteen paikkaan laajan joukon artikkeleita, joissa opastetaan erilaisissa pihanurmikon hoitamiseen liittyvissä asioissa. Lisäksi tästä teemalehdestä löytyy joukko aihepiirin pikakokeita, testejä ja vertailuja, joita TM Rakennusmaailmassa on viime vuosina ilmestynyt. Teemalehteä päivitetään sitä mukaa, kun uusia artikkeleita aiheesta ilmestyy.

Jos aihepiiri on läheinen, näistä aiheista kirjoittava TM Rakennusmaailma ilmestyy 12 kertaa vuodessa. Tilaajaksi pääset täältä.

Pihannurmikon perustaminen

Kauniin vihreä nurmipeitto näyttää hyvältä, mutta miten sellaisen saa ja mitä kaikkea pihanlaitto maksaa? Nurmikon ja pihan voi perustaa itsekin, mutta jos omat keinot eivät riitä, kannattaa pihasuunnittelijalta pyytää apua. Ammattilaisesta on apua myös vähänkin hankalampien kohteiden, kuten rinnepihojen tai pienten pihojen suunnittelussa. Silloin myös pihan perustamisen virheiden mahdollisuudet pienenevät.

Entä temmeltävätkö pihallasi myös lemmikkieläimet? Nekin on hyvä huomioida pihan ja sen nurmikkoalueen suunnittelussa.

Näin vauhditat nurmikon kasvua

Pihanurmikon hoitaminen ei ole rakettitiedettä, mutta muutama seikka siitä on hyvä tietää. Keväällä pihanurmikon kasvua voi vauhdittaa oikeilla hoitotavoilla, mutta liian aikaisin ei kannata nurmikon kimppuun hyökätä.

Lannoitus tekee nurmikolle hyvää, ja ehkäisee muun muassa sammalen muodostumista. Jos sammalta kuitenkin on jo ehtinyt nurmikolle ja pihakivetyksille muodostua, pääsee sammalestakin eroon.

Espanjansiruetanoista voi olla pihalla harmia, mutta niistäkin voi päästä eroon.

Nurmikko tarvitsee vettä ja ravinteita

Kun nurmikko on ravittu ja päässyt kasvuun, pitää sitä edelleen hoitaa säännöllisesti. Säännöllinen leikkaaminen parantaa nurmikon kasvua ja leikkuujäte tuottaa lisää humusta.

Nurmikko tarvitsee vettä, ja kuivana kesänä sitä joutuu kastelemaan joskus runsaastikin. Avuksi kannattaa ottaa hyvät kasteluvälineet. Sadevettä on hyvä hyödyntää puutarhassa.

Nurmikon huolto ei lopu kesän päätyttyä, vaan nurmikko on hyvä valmistella syksyn tuloon. Syyslannoitus parantaa nurmikonkin talvenkestävyyttä.

Anna robotin hoitaa leikkaaminen

Ruohonleikkuusta voi ottaa vapaata robottiruohonleikkurin avulla. Robottiruohonleikkurit ovat käteviä, mutta on hyvä tietää, minkälaisen robottiruohonleikkurin kapasiteetti riittää omalle pihalle. Olemme testanneet robottiruohonleikkureita, sekä tehneet niille pikakokeita.

Testissämme ovat olleet myös piharakentamisen yleiskoneakkukäyttöiset puutarhatyökalutruohonleikkurit ja trimmerit, isomman pihan ajoleikkurit sekä perinteinen kelaleikkuri. TM Vertailuun ovat päässeet akkukäyttöiset ruohonleikkurit.

Ruohonleikkurin säännöllinen huolto pidentää sen käyttöikää. Myös muut puutarhan työvälineet on hyvä pitää hyvässä terässä.

Näin varmistat puiden ja pensaiden taimien hyvät olot kasvuun

$
0
0

Kunnollinen kasvualusta ja taimien hoito takaavat hyvät lähtökohdat istutusten menestykseen. Astiataimia voi istuttaa läpi kasvukauden.

Kesälläkin voi istuttaa taimia, kun välttää hellejaksoja ja valmistautuu kastelemaan istutuksia juurtumisajan. Ruohovartisille perennoille kesä on erinomaista istutusaikaa. Puuvartisten lajien istutusaika riippuu taimityypistä.
Suurin osa lehtipuista ja -pensaista myydään nykyisin astiataimina, joita voi istuttaa läpi kasvukauden. Havupuita ja -pensaita toimitetaan kesäistutuksiin myös sopivina säkkipaakkutaimina.

Esipakattujen – juuristoltaan kosteaan turpeeseen ja muoviin suojattujen – taimien istutusaikaa ovat kevät tai syksy. Joko ennen lehtien puhkeamista tai lehtien putomisen jälkeen. Ainakin aitataimia myydään nippuihin esipakattuina.

Astiataimia voi istuttaa läpi kasvukauden. Istutettaessa muoviruukku poistetaan ja taimi jatkaa juurtumistaan.

Paksulti hyvää multaa

Istutusalueiden kasvualustat kannattaa valmistella hyvissä ajoin ennen taimien hankintaa ja istuttamista. Kasvualustan paksuus vaihtelee maanpeiteperennojen 20–30 sentin multakerroksesta puiden jopa metrin paksuiseen kasvualustaan.

Uudisrakennuksilla kannattaa hyödyntää koneita ja kaivaa istutuksille yhtenäiset alueet. Puiden kohdille kaivetaan syvemmältä kuin pensaille tai perennoille. Pensaat ja pensasaidat tarvitsevat vähintään 40–50 sentin kasvualustan.

Kasvualusta kannattaa hankkia luotettavasta lähteestä. Pienet määrät voi ostaa pussitavarana ja isommat kärrykuormittain lannoitettuna, kalkittuna ja seulottuna. Tuotteistettujen kasvualustojen tuottajat on rekisteröity Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) lannoitevalmistealan toimittajarekisteriin.

Pääosa puutarhakasveista viihtyy lievästi happamassa maassa (pH 6–6,5), mutta mustikat, hortensiat ja alppiruusut happamassa. Niille on omat happaman maan kasvualustansa. Jos istutuksilla hyödyntää puutarhan vanhaa kasvualustaa, sille kannattaa teettää viljavuustutkimus ja hankkia maanparannusohjeet.

Kastele taimet istuttaessasi

Kastele kesällä istutettavat astiataimet edellisenä iltana. Istutuksen alkaessa levitä ne muokatulle alueelle sopivin etäisyyksin ja istuta samaan syvyyteen kuin taimet ovat ruukuissaan kasvaneet.

Jos istutat vanhaan puutarhaan lisätaimia, kaiva reilunkokoinen kuoppa niin, että siihen mahtuu myös parannettua istutusmultaa. Puulle tarvitaan halkaisijaltaan ja syvyydeltään jopa metrin suuruinen kuoppa.

Pensaille kaivetaan 40–50 senttiä leveät ja syvät kuopat. Kasvupaikan maa-ainesta ja tuoretta multaa sekoitetaan toisiinsa. Silloin kasvin juuristo leviää varmemmin istutuskuopan ulkopuolellekin.

Valuta taimen juuristoon vettä ennen kuin peität kuopan kokonaan. Istutuksen voi tiivistää paakun ympäriltä jalalla tai käsin painelemalla – varo painamasta paakun päältä. Astiataimilla multa tiivistyy juuristoon kasteluvedelläkin.

Istuta aitataimet yhtenäiseen ojanteeseen, älä kaiva yksittäisiä poteroita. Myös aidan voi istuttaa astiataimista.  Jos astiataimen juuristo on tiivis, leikkaa pohjan tuntumaan 2-4 viiltoa juurtumisen edistämiseksi.

 

Jatka kastelua juurtumisajan

Vastaistutettujen taimien kastelua tulee jatkaa koko juurtumisajan. Kesäistuttajan on hyvä varautua kastelemaan pari kertaa viikossa.

Vaikka välillä sataa tihuuttaisi, vettä täytyy tulla todella paljon, että se imeytyy juuristoon saakka. Parasta puuvartisille kasveille on, että ne kastellaan perusteellisesti ja pidetään muutaman päivän tauko.

Pensaantaimien ympärille kannattaa kesäksi muotoilla kastelu-ura, jonne kasteluvesi seisahtuu, eikä valu heti pois. Syksyllä maanpinta tasoitellaan, jottei vesi seiso talven tullen pensaan juurella.

Puiden kastelemista helpottaa, kun taimen viereen upotetaan istutettaessa soralla täytetty salaojaputki, jota pitkin vesi saadaan ujutettua juuristoon saakka. Myytävänä on myös juurikastelijoita, jotka painetaan kastellessa maahan.

Artikkeli on ilmestynyt TM Rakennusmaailma 7/17 -lehdessä.

Lue lisää: 

Pohjoisen puutarhassa riittää tilaa

Malttia vanhan pihan kunnostukseen

Kaunis ja helppohoitoinen mökkipiha

Onko sinulla pieni piha? Ethän tee puutarhatöissä näitä virheitä

TM Rakennusmaailman Miljoonalaatikko: Puutarhan uudet työvälineet

$
0
0

Varaston säilytystila tehokäyttöön

Skilin uudet puutarhakoneiden suunnittelussa on huomioitu ergonomia ja tehokas säilyttäminen. 40V-ruohonleikkuri taittuu kasaan ja pysyy taitettuna pystyssä, jolloin se ei vie paljoa lattiapinta-alaa. Kaksi trimmeriä (25 cm ja 30 cm), raivaussaha, ketjusaha, pensasleikkuri sekä puhallin saavat mukaansa kiskon, jonka avulla työkalun saa kiinnitettyä seinälle roikkumaan. Puutarhakalusto perustuu samaan 20 V:n Energy Platform -akkujärjestelmään kuin muutkin Skilin työkalut.

Laatoitus siistiksi

Ryobi on tuonut markkinoille uudet akkukäyttöiset 18V-työkalut terassien ja pihalaatoitusten puhdistamiseen. Puhdistusharja on nopeasti liikkuva harja terasseille, pihalaatoille, parvekkeelle ja muille tasaisille pinnoille. Siinä on kovaharjaksinen harjaosa, jota liu’utetaan putsattavalla pinnalla. Akkuharjoissa on säädettävät teleskooppivarret ja harjaosissa suojus, joka suojaa käyttäjää lentäviltä roskilta.

Kaupunkipihojen trimmaaja

Boschin uusi akkuruohonleikkuri CityMower 18 on hyvä työväline pienille ja keskisuurille pihoille. Leikkuri hoitaa noin 300 m2 nurmikon leikkuun samalla akulla, jolla voi käyttää muitakin Boschin sähkö- ja puutarhatyökaluja. Voimakas hiiliharjaton moottori leikkaa pidemmänkin ruohon, ja säädettävät kahvat tuovat hyvän ergonomian työskentelyyn.

Koko piha haltuun

Fiskarsin automaattinen kastelukela XL kääntyy 360 astetta, jolloin sillä saa hyvän ulottuvuuden puutarhaan. Sen saa myös kiinnitettyä vajan seinään erillisen seinäkiinnikkeen avulla.

Mukavuutta työskentelyyn

Vedenpitävä, nopeasti kuivuva polvityyny on puutarhurin ystävä. Se suojaa ja pehmustaa polvia, kun työskennellään kovilla, märillä tai epätasaisilla pinnoilla. Sitä voi käyttää myös istuintyynynä. Koko 49 x 29 x 3 cm.

Säädettävät terassijalat

Pislan uudet säädettävät terassijalat mahdollistavat terassin asentamisen suoraan betonilaattojen päälle. Muovisten terassijalkojen säätöväli on joko 70–110 tai 110–190 millimetriä. Jalka pysyy itsestään valitussa asennossa, mutta sen voi myös lukita valitulle korkeudelle.

Terassien lisäksi niillä voi tehdä perustukset pihan pieniin ulkorakennuksiin, kuten ulkovarastoihin, pihasaunoihin, roskakatoksiin, halkosuojiin ja leikkimökkeihin. Yksi terassijalka kantaa enintään 800 kiloa piste-kuormitusta.

 

Tutustu puutarhoihin

TM Rakennusmaailman puutarhajuttujen toimittaja, hortonomi Paula Ritanen-Närhi on koonnut Unelmia puutarhasta – Suunnittele ja toteuta -kirjaan (Docendo) mieleenpainuvimmat puutarhat, joissa hän on viime vuosina vieraillut. Upeat puutarhat antavat ideoita oman kotipihan laittoon.

Puutarhan jalokivi

Tuulen ja tuiskun kestävä Willabin uusi Green Room Elegant -kasvihuone tuo mieleen englantilaistyyliset puutarhat. Kasvihuoneessa on kapeat lasielementit ja runsaat välipuitteet, ja se sopii myös huvimajaksi. Green Room Elegant -kasvuhuoneen koot alkaen 9 m2. Kasvihuoneelle luvataan viiden vuoden myrskytakuu.

Lue lisää:

Miljoonalaatikko 4/20

Miljoonalaatikko 5/20


Näin kompostoit biojätteet kesämökillä

$
0
0

Kompostoiminen vähentää sekäjätteen määrää ja tuottaa puutarhaan hyödynnettävää multaa myös kesämökillä.

Biojätteiden kompostoiminen onnistuu hyvin myös mökkiolosuhteissa. Vaihtoehtoina voivat olla kompostori, Bokashi-astia tai kompostoivat kuivakäymälä.

Kun keittiön biojätteitä kompostoidaan kompostorissa, on siinä oltava tiivis kansi ja pohja, etteivät jyrsijät pääse kompostoriin. Jatkuvatoiminen kompostori on kätevä ruoantähteiden kompostoimiseen. Kompostorin päällä on kansi, josta uutta jätettä laitetaan kompostoitumaan ja vanhin, maatunein jäte on pohjalla.

Kompostoriin kertyy eri-ikäisiä kerroksia, ja sitä voidaan tyhjentää pienissä erissä tarpeen mukaan.

Bokashoiminen on ekologinen tapa

Jos mökki on vain kesäkäytössä, on kompostoiva kuivakäymälä hyvä vaihtohto. Kuivakäymälän jätöksiä kompostoitaessa on varmistuttava, että kompostista ei valu maahan ravinnepitoisia nesteitä. Siksi kompostorissa pitää olla kansi, pohja ja mielellään vielä mahdollisuus kerätä ylimääräiset nesteet letkua pitkin kanisteriin.

Bokashoiminen on mökkilosouhteisiinkin soveltuva helppo ja ekologinen tapa käsitellä biojätteet. Bokashi-astiaan lisätään biojätteet ja Bokashi-rouhetta ohjeiden mukaan. Kun astia täyttyy, massa jälkikäsitellään esimerkiksi kompostorissa, ja lopputuloksena on ravinteikasta multaa.

Lue lisää:

Bokashilla kompostoit sisätiloissakin

TM Testissä lämpökompostorit: Biojätteestä mullaksi 

Puutarhan sato säilöön omaan maakellariin

$
0
0

Ylöjärveläinen pariskunta kaipasi tontilleen maakellaria, johon he voisivat varastoida oman puutarhan satoa, ehkä muutaman viinipullonkin. Ratkaisuksi löytyi kolmiosainen holvikellarimalli, jonka tieltä piti ensin lohkoa kalliota.

Ylöjärveläiset Eija Uusitalo ja Jari Setälä rakensivat reilu viisitoista vuotta sitten uuden talon Eijan isovanhempien entisen kesäpaikan maisemiin. Jo silloin heidän mielessään kyti ajatus omasta maakellarista.

”Talomme viereen jäi vanhan kellarin perustukset, mutta olisimme joutuneet räjäyttämään kalliota kaksi metriä syvemmältä kuin talon rakentaminen olisi vaatinut. Siirsimme ajatusta eteenpäin, kun kaikki rahat tuntuivat menevän talon rakentamiseen. Jälkikäteen ajatellen olisi tietenkin ollut taloudellisesti fiksumpaa rakentaa kellari samalla”, Jari kertoo.

Isovanhemmat olivat torikauppiaita, ja viljelivät tontillaan kukkia ja hyötykasveja. Eija ja Jari viljelevät nyt puutarhansa isolla kasvimaalla perunoita, punajuuria, maa-artisokkaa ja muita vihanneksia. Puutarhassa on myös lukuisia marjapensaita, joiden sadosta tehdään hilloa ja mehua. Satoa saadaan kasvukaudessa runsaasti.

Vuosien varrella Eija ja Jari olivat tutustuneet eri maakellarimalleihin ja -toimittajiin messuilla. Euralaisen JR-Holvikellarin Puutarhuri-malli oli noussut nähdyistä malleista pariskunnan suosikiksi. Se soveltui parhaiten tontin kohtaan, jossa rinne viettää talolta kohti tontin alaosan kasvimaata ja järveä. Paras paikka olisi varjoinen pohjoisenpuoleinen rinne, mutta kellari voidaan yhtä hyvin rakentaa myös tasamaalle.

Myös kellarin harkkorakenne vakuutti: se takaisin talvikauden ajaksi juureksille ja hilloille optimaalisen säilytyslämpötilan. Hengittävänä materiaalina harkot läpäisevät maan lämpöä.

”Väliseinän ympärillä on betonia, mutta harkko säilyy kuivana eikä sen pinnassa helmeile kosteutta”, Jari kertoo.

Kerralla kunnollinen

Eija Uusitalo hahmotteli kellarin piirustuksia. Ajatuksena oli tehdä kerralla reilunkokoinen kellari, joka palvelisi samalla kaikkia säilytystarpeita.

Perimmäisessä osassa tulisi olemaan juureksille tarkoitettu huone, ja sen edessä tila mehuille ja hilloille. Sisäänkäyntiä ennen olisi vielä tuulikaappi, joka tasaisi maakellarin lämpötiloja. Kellarin kokonaisneliömääräksi hahmottui seitsemän neliötä.

Eija esitteli piirustuksensa JR-Holvikellarin edustajalle, joka muutti Puutarhurin vakiomallia niin, että siihen saatiin puolet isompi tuulikaappi. He myös piirsivät suunnitelmat puhtaiksi sekä laskivat ja listasivat materiaalitarpeet ja menekit valmiiksi. Listan kanssa tarvikkeet oli helppo hankkia rautakaupasta.

Tavallisesti maakellarin rakentamiseen ei tarvita varsinaista rakennuslupaa. Luvan tarve on kuitenkin hyvä selvittää ennen rakentamisen aloittamista paikalliselta rakennustarkastajalta.

Kallio pois lohkomalla

Kiilaaminen valikoitui kallion poistamisen työtavaksi siksi, että kellari sijaitsi varsin lähellä taloa, eikä räjäyttäminen olisi onnistunut yksinkertaisesti.

Hydraulikiilaamisen kustannukset olivat räjäyttämiseen verrattuna isommat, mutta kiilaamalla työ sujui ilman ympäristölle aiheutuvia häiriötekijöitä.

Kallio tuli vastaan aiemmin kuin pariskunnan omat mittaukset olivat ennustaneet. Maakerroksen alla ollut kallio ei antanut viitteitä olemassaolostaan, vaan paljastui vasta kun pintamaata alettiin poistaa.

Kiilaamisessa edetään hiljalleen, pala kerrallaan. Pora menee alas aina 40 senttiä kerrallaan, kallio kiilataan pois ja sitten porataan uudestaan. Maakellarin takaosasta jouduttiin poraamaan kalliota pois kahteen kertaa, kaikkiaan noin 80 senttimetrin syvyydeltä. Etuosassa riitti yksi porauskerta eli noin 40 senttimetriä.

Kiilaamisen ja maamateriaalin poisviennin jälkeen päästiin tekemään maakellarille perustuksia. Ne etenivät sutjakkaasti ja kellarin raamit alkoivat kohota. Pohjalle levitettiin kunnollinen sorapeti ja sen päälle valettiin betonialustat harkkoja varten. Kellarin keskusta jätettiin maapohjalle. Betoniauto ei päässyt ajamaan alapihalle, joten betoni laskettiin kohteeseen talon yli kurottaneen betonipumppuauton puomien avulla.

Kellari kohosi kerros kerrokselta sitä mukaa kun harkkoja aseteltiin päällekkäin ja väliin asetettiin harjateräkset. Kun kellarin harjakorkeus saavutettiin ja katto oli paikoillaan, tiivistettiin bitumihuopa kattoharkkojen päälle piellä. Sen päälle tuli vielä 25 mm:n styrox-kerros sekä kaksinkertainen kerrossolumuovimatto. Myös kellarin sivuille laitettiin lämmöneristekerrokset. Koko komeus peitettiin lopuksi kahdenkymmenen sentin kerroksella maata.

Ensimmäinen talvi oli opettelua

Maakellarin perällä olevassa juuresosassa ja keskeltä löytyvässä mehukellarissa lämpötila säilyy kovallakin pakkasella selkeästi plussan puolella. Mehukellarissa oleva sähköpatteri pitää termostaatin avulla huolen siitä, että pakkanen ei pääse tilaan.

Kellarin lattia on päällystetty reikätiilellä, jonka alla on salaojat sekä paksut sora- ja routakerrokset. Maasta nousee juuri sopivasti kosteutta juuresosaan, ja lattia onkin kellarin kannalta sen tärkein elementti. Lattiaa ei saa lämpöeristää, eikä valettua betonilattiaakaan suositella. Ylöjärven kellarissa betoni valettiin vain harkkojen alle.

Maakellareissa käytetään yleisimmin ns. painovoimaista eli luonnollista ilmanvaihtoa, jolloin tuloilma otetaan maan alla olevan tuloilmaputken kautta. Jos kellarissa ei olisi lämmityspatteria, olisi ilmanvaihto hyvä sulkea kovalla pakkasella kokonaan.

Ensimmäinen talvi oli Ylöjärvellä helmikuuta lukuun ottamatta leuto. Muutaman viikon kova pakkasjakso antoi viitteitä kellarin toimivuudesta.

”Suljin ilmanvaihdon ohjeiden mukaan, mutta se sai veden tiivistymään harkon pinnalle. Poistin suojaukset ja ilmanvaihto palautui taas paremmaksi. Kovillakaan pakkasilla ei loppujen lopuksi ollut juuri vaikutusta kellarin lämpötilaan. Juureskellari pysyi plussan puolella, vaikka pakkasta oli ulkona yhtäjaksoisesti pitkään yli +20 astetta”, Jari Setälä kertoo ensimmäisen käyttötalven kokemuksista.

Ihannelämpötila maakellarissa on nollan ja +7 asteen välillä. Ilman suhteellisen kosteuden tulisi olla 75–95 prosenttia.

Vain pientä huoltoa

Maakellarin huoltamiseen riittää roskien harjaaminen ja hyvä tuulettaminen. Kesäaikaan tila pitää tuulettaa hyvin ja kantaa sieltä laarit pois. Multaa ei maakellariin saisi päästää, sillä silloin homeen riski kasvaa. Alkusyksystä kellaria viilennetään tuulettamalla sitä öisin pitämällä ovea auki. Kun juureksia tuodaan säilytykseen, jatketaan tuuletusta ilmanvaihtoaukkojen kautta.

Projekti kesti kaksi kuukautta, mutta seuraavaksi kesäksi riitti toki vielä maanpinnan päällisiä töitä. Lumen alta ei onneksi paljastu enää rakennusjätteitä, ne ehdittiin saada tontilta pois ennen talvea.

Maakellari saa vielä maisemoinnin kivillä ja nurmikolla. Sisäseinät kalkitaan kalkkimaalilla, joka desinfioi ja raikastaa seinät. Tarkoitus on myös rakentaa kellarin sisääntuloa varjostamaan vielä pergola ja laajentaa viininmaistelutilana toimivan tuulikaapin käyttöä pergolan puolelle.

”Pergolan suojissa voisi sitten maistella oman puutarhan mehuja – tai lasillisen viiniä”, Jari Setälä naurahtaa.

Artikkeli on julkaistu TM Rakennusmaailmassa 4/2018.

Varo ilmajohtoja! Pihatöissä piilee sähkötapaturman vaara

$
0
0

Kesällä sähköturvallisuusriskit lisääntyvät, kun sähkölaitteita käytetään pihalla ja puutarhassa sekä veden äärellä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa sähkölaitteiden oikeasta käytöstä pihatöissä.

Ulkotöitä tehdässä on hyvä muistaa muutama käytännön vinkki. Kun käytät sähkölaitteita ulkona, ota virta aina maadoitetusta ulkopistorasiasta. Ulkopistorasiassa on hyvä olla vikavirtasuojakytkin, joka täydentää sulakkeen antamaa suojausta.

”Ulkona pitää käyttää vain ulkokäyttöön tarkoitettuja sähkölaitteita, jotka ovat asianmukaisesti koteloituja ja suojattuja. Jatkojohtojen pitää olla suojamaadoitettuja ja ulkokäyttöön tarkoitettuja. Laitteet kannattaa suojata kosteudelta eikä jättää niitä ulos sateeseen”, sanoo Tukesin johtava asiantuntija Mika Toivonen.

Sähkölaitteiden toimintakunto ja laitteeseen sähköä syöttävän pistorasian, liitäntäjohdon sekä jatkojohtojen kunto on aina tarkistettava ennen kuin ryhtyy työhön.

”Vikaantuneet ja kuluneet johdot aiheuttavat sähkötapaturmia, joten vialliset laitteet on korjautettava tai vaihdettava uuteen”, Toivonen neuvoo.

Sähkölaitteita ovat talven aikana voineet vaurioittaa kylmyys ja kosteus. Pakkasessa kovettunut muovieristeinen johto saattaa murtua tai halkeilla taivutettaessa ja näin aiheuttaa laitteen käyttäjälle jopa hengenvaaran.

Akkukäyttöiset työkalut ovat ulkona turvallisempia

Akkukäyttöisiä puutarhatyökaluja on markkinoilla jo paljon. Ne ovat sähkökäyttöisiä työkaluja turvallisempia käyttää, kun työskennellään ulkotiloissa. Akkujen lataamiseen liittyy kuitenkin kohonnut paloriski, joten akun latautumista on valvottava ja käytettävä vain laitteeseen tarkoitettua ehjää laturia.

Kiinnitä sähköturvallisuuteen erityistä huomiota, kun työskentelet veden äärellä, esimerkiksi venettä tai laituria korjatessasi. Verkkovirtaan kiinnitettyjä sähkölaitteita ei saa koskaan käyttää vedessä seisten.

Kesämökillä ja pihapiirissä kannattaa myös varoa ilmajohtoja.

”Pitkien esineiden, kuten onkivapojen ja tikkaiden käsittelyssä on noudatettava turvaetäisyyksiä, jotka vaihtelevat johdon jännitteestä riippuen kahdesta viiteen metriin. Kuolemaan johtaneita sähkötapaturmia on sattunut, kun onkivapa on osunut ilmajohtoon tai tikkailla seissyt henkilö on horjahtanut ja tarttunut lähellä riippuvaan johtoon, Tukesin ylitarkasta Esko Iivonen muistuttaa.

Tee pihallesi kukkaniitty ja perhosbaari pölyttäjien iloksi

$
0
0

Jätä osa pihanurmikosta leikkaamatta pölyttäjien iloksi. Esimerkiksi perhoset talvehtivat parhaiten pitkäksi jätetyssä heinikossa.

Kasveja pölyttävät etenkin kimalaiset, mehiläiset, kukkakärpäset, perhoset ja kovakuoriaiset sekä monet muut hyönteiset, kuten kesymehiläiset. Ne käyttävät ravinnokseen mettä ja siitepölyä ja kukasta toiseen siirtyessään ne samalla pölyttävät kasvit.

Isolla tontilla nurmikon sijaan isojen puiden alustoille tai tontin reunamille voi antaa kehittyä niittymäistä kasvustoa. Pohjamaan siemenpankista kasvaa paikalla viihtyvä lajisto, jonka kehitystä ohjataan leikkaamalla kasvusto kerran kesässä ja keräämällä maata rehevöittävä leikkuujäte pois. Uudella pihalla niittyalueen voi perustaa hiekkapitoiseen maahan siemenistä kylväen.

Jos pihat siistitään puhtaaksi lehdistä, kuivuneista kasvustoista ja risuista, hyönteisille jää vähän suoja- ja pesäpaikkoja. Hyönteishotellit sopivatkin hyvin kaupunkialueiden siistittyyn ympäristöön, sillä ne houkuttavat hyönteisiä asettumaan aloilleen. Kotimaiset mehiläiset ja kimalaiset pesivät puiden ja ruokojen koloissa tai maassa. Villimehiläiset pesivät puurakenteissa ja lahopuissa.

Tee perhosbaari

Vaeltajaperhosia voi houkutella pihalle myös perustamalla perhosbaarin. Siinä perhosten ravinnoksi tarjotaan nestettä, joka antaa energiaa lisääntymiseen ja syksyisiin muuttovaelluksiin.

Biologi Riku Cajanderin germaanisessa reseptissä ykkösolueeseen sekoitetaan ylikypsää banaania, reilusti siirappia ja hieman hiivaa. Juoma imeytetään sieneen ja laitetaan jugurttipurkkiin, joka ripustetaan narulla suojaisaan paikkaan, kuten räystään alle.

Lue lisää:

Suosi kotipihalla pölyttäjiä

TM Rakennusmaailman Miljoonalaatikko: Huoleton kesä terassilla

$
0
0

Terassilla viihtyy koko perhe grillaten, auringossa loikoillen ja kesälomasta nauttien. Kun terassi on kunnolla huollettu, on sillä helppo viettää huoletonta aikaa.

Liukuovet terassille

Byggmaxin nettikaupassa myytävät lasiset liukuovet ovat nyt saatavilla myös myymälöistä. Liukuovet myydään kahden metrin standardikorkeuksin, leveydet 1,5–4,1 metriä 10 sentin välein. Liukuovien mukana toimitetaan asennusohjeet, joiden avulla asentaminen onnistuu muutamassa tunnissa.

Ovet rullaavat kuulalaakeroitujen nailonpyörien päällä. Jokaisessa ovessa on harjaslista ja koukkuprofiilit, mikä takaa sekä vakauden että tiiviyden. Ovet ovat käännettävissä ja ne voidaan asentaa A- ja B-paneeleiksi. 4 mm:n turvalasin eristyskyky on 5,9. Materiaaleille annetaan viiden vuoden takuu. Lisätietoja: www.byggmax.fi

Suojaa terassille

Organowood on ympäristöystävällinen suoja-aine, joka parantaa puupinnan kestävyyttä ja antaa suojaa sekä likaa että kosteutta vastaan. Lisäksi se harmaannuttaa puun muutamassa kesässä helmenharmaaksi. Sarjassa on kolme eri tuotetta. Lisätietoja: www.osmocolor.com

Sopivasti varjossa

Kevyellä kolmiosoisalla bambuseinällä somistat ja rajaat tilaa niin parvekkeella kuin katetulla terassilla. Lisätietoja: www.clasohlson.com/fi

Paina kotimaista puuta

Kotimaisen Westanqvarnin Hyttnäs-aurinkotuoli on valmistettu suomalaisesta sydänpuumännystä ja maalattu pellavaöljymaalilla. Vakiokankaiden lisäksi tuoliin voi saada erikoiskankaan sekä lisävarusteita, kuten selkä- ja niskatyynyjä. Lisätietoja: www.westanqvarn.fi

 

Entistä ehompi

Oikein käsiteltyinä ja huollettuina pihakalusteet pysyvät kauniina vuodesta toiseen. Huoltomaalaus tai öljyäminen parantaa myös kalusteiden säänkestävyyttä. Sävytettävä Patio Pihakalustemaali tarttuu kaikkiin vanhoihin lakka- ja maalipintoihin ja kuivuu nopeasti. Se sopii sekä puisille että metallisille pihakalusteille. Lisätietoja: www.tikkurila.fi

Mitä grillattaisiin?

Suomalainen Valugrilli Koitere on laadukas ja helppokäyttöinen puu- ja hiiligrilli pihalle, terassille ja huvimajaan. Valugrillissä on jämäkkä, säänkestävä valubetonirunko. Grillin teräsosat on polttomaalattu tai valmistettu ruostumattomasta teräksestä.

Valugrillissä on grillauslämpötilan portaaton säätö, säädettävä arinan korkeus ja 60 x 46 cm:n grilliritilä. Grilli tulee asentaa kiinteälle, palamattomalle alustalle. Osissa toimitettavan grillin mitat ovat 126 x 122 x 173 cm. Lisätietoja: www.k-rauta.fi

Tarkkaan viimeistelytyöhön

Boschin uuden akkutrimmeri UniversalGrassCut 18-26:n V-kahvajärjestelmän säädöt ja kääntyvä leikkuupää mahdollistavat ergonomisen työskentelyasennon puutarhassa. Täysautomaattisen langansyöttöjärjestelmän ansiosta lankaa ei tarvitse säätää.

Akku sopii kaikkiin Boschin 18 V kuluttajapuolen sähkö- ja puutarhatyökaluihin. Trimmeriä voi säilyttää teleskooppivarren ja taittokahvojen ansiosta hyvin pienessä tilassa. Lisätietoja: www.bosch.fi

Kivi- ja puupinnat puhtaiksi

Akkuterassipesuri Picobella on Einhell Power X-Change -akkutuoteperheen uutuus pihan pintojen helppoon puhdistamiseen. Teleskooppivartinen pesuri puhdistaa pihan puu- ja kivipinnat. Märkäpesu sujuu helposti letkuliitännän ansiosta. Pesuri toimii johdottomasti yhdellä 18 V akulla, joten se sopii myös mökkiterassien ja laiturien puhtaanapitoon.

Pesurin keskikova nailonharja on tarkoitettu sileiden kivi-, laatta- ja betonipintojen puhdistamiseen. Sivuharjalla puhdistat kätevästi sokkelit, nurkat ja reunukset portaiden, käytävien ja muurien vierestä. Pesuleveys ilman sivuharjaa on 195 mm ja sivuharjan kanssa 215 mm. Lisätietoja: www.harju.fi

Lika lähtee!

Ryobi on lanseerannut uuden painepesurimalliston, johon kuuluu neljä eri teholla varustettua painepesuria, 110–150 baaria. Kevyin 110 baarin malli soveltuu puutarhakalusteiden puhdistamiseen. 120 baarin ja 130 baarin malleilla saa puhtaaksi terassin tai auton. Tehokkaimman 150 baarin mallin virtaama on 420 l/h, ja sillä voi puhdistaa suuriakin pintoja, kuten koko pihatien tai suuren asuntovaunun.

Kaikissa painepesureissa on kestävä alumiinipumppu, ja 120 –150 baarin malleissa on lisäksi teräsvahvistettu letku. Lisävarusteena on saatavilla tehokkaita auton- ja ikkunanpesuharjoja, erilaisia suuttimia sekä erikoisvarusteita, putkien puhdistukseen tarkoitettu letku sekä imuputki tien päällä tehtävään puhdistukseen. Pesureilla on kolmen vuoden takuu. Lisätietoja: fi.ryobitools.eu

Pergola tuo näkösuojaa omakotitalon puutarhaan

$
0
0

Pihojen väliset korkoerot aiheuttavat usein haasteita omakotitalon puutarhan yksityisyydelle. Helsinkiläis­pihan haasteet ratkesivat puurakenteiden avulla.

Helsinkiläisen omakotitalon piharemontissa haettiin näkösuojaa, laajennettiin oleskelualueita ja tehtiin vanhasta nurmikkopihasta helppohoitoisempi. Piharemontin toteutti Pihanne Oy.

Viheralan yrityksen maisemasuunnittelija Mona Kalpala suunnitteli pihauudistuksen asukkaiden toiveiden mukaan. Yksityiskohtia ja kasvivalintoja ovat asukkaat hioneet piharemontin jälkeenkin.

”Isoin ongelma oli, että naapuritontin kulkureitit olivat niin korkealla, että sieltä oli tontille esteettömät näkymät. Pihalle toivottiin yksityisyyttä, jotta oleskelualueilla voisi nauttia omasta rauhasta”, muistelee Mona Kalpala.

Pihaongelmiin ratkaisut

Irene Spångmanin talon 730 neliön kokoisen tontin pihaa koetettiin kehittää omin voimin, mutta lopulta omat ideat loppuivat.

”Pihasuunnitelma laadittiin talvella ja keväällä alkoi pihan myllerrys. Vaikka osasin odottaa isoa remonttia, maansiirtotöiden suuruus yllätti ja se juurten määrä, mikä vanhasta maapohjasta löytyi. Terassit valmistuivat juhannusjuhliin, ja kokonaisuudessaan rakentamiseen kului vain muutamia viikkoja”, Spångman kertoo.

Pihasuunnittelijalta toivottiin välitöntä ratkaisua näkösuojaksi, ja se löytyikin yllättävän edullisesti. Koska tonttien välillä oli valmiina hyväkuntoinen puuaita, se säilytettiin ja puurakenteista näkösuojaa rakennettiin lisää asukkaan omalle puolelle.

Kevytilmeinen mutta tukeva pergola rakenteissa versoilevine köynnöksineen peittää nyt näkymiä juuri sopivasti. Kadun puoleiseen kulmaan asukkaat lisäsivät myöhemmin rimoitusta, jota viherryttämään he istuttivat humalan.

”Pihalla kasvoi rivi suuria timanttituijia, jotka hyödynnettiin remontissa. Ne siirrettiin pergolan taakse ja ryhmiteltiin uudelleen pareiksi, jotta näkymästä tuli luonnollisempi. Hyväkuntoiset taimet ovat jatkaneet kasvuaan. Pergolan vierustalle istutettiin myös valkokukkaisia sirotuomipihlajia”, kertoo suunnittelija.

Helppohoitoista ja viihtyisää

Valoisalta etelään antavalta pihalta toivottiin helppohoitoisuutta. Siihen vastattiin laajentamalla terassia niin, että lämpökäsitellystä puusta tehdyn terassin päälle mahtuu nyt iso istuinryhmä. Samalla leikattavan nurmen ala pieneni.

Viihtyisyyttä haettiin tuomalla pihakasveja pation päälle rakennettuihin laatikoihin. Laatikoiden materiaalina oli sahattu puutavara, joka homesuojattiin. Patolevyt asennettiin suojaamaan laatikkoja, jottei kostea multa ole kosketuksissa puulaatikkoon ja lahota puuta ennen aikojaan.

”Puulaatikot on kiva idea monessa muussakin pihassa, sillä niillä kasvit saadaan eri korkeuksille. Kasvit nousevat laatikoissa paremmin esille, ja laatikoiden koko- ja korkeuseroilla saadaan pihan ilmeeseen vaihtelua. Kasvit patiolla tuovat myös näkösuojaa.”

Asukas oli avoin suunnittelijan ehdotuksille ja on tyytyväinen pihan muutokseen. Puupation vieressä ei kasva nurmikkoa, vaan pihan pintaa peittävät seulanpääkiveykset. Kivien lomassa kasvavat paahdetta sietävät koristeheinät.

Rikkaruoho-ongelman rajaamiseksi kivien alle asennettiin suodatinkankaat.

”Kivien alla on katekangas, johon tehtyihin aukkoihin heinät istutettiin. Pohjamaasta ei rikkaruohojen enää pitäisi nousta. Tuuli levittää kyllä kivien väleihin rikkaruohoja. Yksittäiset siemenrikkakasvit on kuitenkin helppo nyppäistä pois.”

Elävät kasvivalinnat

Pihan varjoisammassa osassa kasvaa yhä nurmikkoa, jonka läpi johdattaa liuskekivipolku. Puiden taakse, aidan viereen, rakennettiin muurikiviallas, johon istutettiin pensaita ja perinneperennoja.

Kasvivalintoja laatikoihin sovittiin vielä pihaa toteutettaessa. Kun kohdetta ollaan tekemässä, tulevat tarpeet parhaiten esille. Maansiirtotöissä eteen tulee usein tekijöitä, jotka muuttavat rakentamissuunnitelmia. Kun pihan suunnittelee ja rakentaa sama yritys, muutosneuvottelut hoituvat joustavasti.

”Jos kasvivalintoihin saa vaikuttaa vielä toteutusvaiheessa, lopputuloksesta voi tulla jopa parempi kuin alunperin ajatus oli. Kun olosuhteet tulevat rakennusporukalle tehdessä tutuiksi, valinnat ovat harkittuja.

Kustannuksiakin säästyy, jos päädytään hankkimaan taimet yhdestä taimistosta – vaikka joku lajike suunnitelmasta vaihdettaisiinkin samantyyppiseen”, Kalpala sanoo.

Asukas halusi pihasta kestävän mutta kohtuuhinnalla. Maisemasuunnittelija muistuttaa, että materiaalivalinnat vaikuttavat aina myös hoitotarpeeseen. Esimerkiksi puupatiot ovat betonikivistä rakennettuja edullisempia, mutta puuterassitkin täytyy pitää kunnossa: pintakäsitellä säännöllisesti ja huoltaa rakenteet.

”Täysin hoitovapaata pintaa ei olekaan. Kannattaa tutustua ennakolta eri materiaalien ominaispiirteisiin, hintoihin ja huoltoon. Materiaalit ovat paitsi rakentamis- myös hoitokustannuksiin vaikuttava tekijä.”

Helsinkiläispihan remontti maksoi noin 20 000 euroa. Asukas on hyvin tyytyväinen uudistettuun pihaan. Vaikka pihan toteuttivat ammattilaiset, siellä on tilaa myös omille puuhille ja kehittelyille.

”Kasvilaatikoita täytyy kastella ja pihaa voi jatkaa omaan tyyliin. Hyötykasvejakin voi viljellä, kuinka vain itse haluaa.”

Lue lisää:

Näin perustat preeriapuutarhan viherkatoksi

Talo tarvitsee pihan: Ammattilaisen vinkit pihasuunnitteluun

Mökkipihan polut kestäviksi pihakivillä

$
0
0

Betoniset pihakivet ovat käytännöllinen ja pitkäikäinen vaihtoehto mökkipihan kulkureittien pinnoitteeksi ja patioiden päällysteeksi.

Luonnonliuskeita muistuttavat kauniit, pintaprofiloidut kivet- ja laatat näyttävät luontevilta suomalaisessa mökkimaisemassa. Betonikivissä ajan patinakaan ei haittaa.

”Tasapaksuina kivinä pihakivituotteet on helppo asentaa routimattomaksi perustetuille pohjille. Hiekkaiset mäntykankaat ovat luontaisesti routimattomia, joten pohjauksissa pääsee vähällä työllä. Luonnon moninaiset muodot ja pehmeät linjaukset eivät nekään ole betonisille pihakiville ongelma, sillä osa pihakivistä taipuu luontevasti kaarevaan muotoon”, kertoo suunnitteluhortonomi Seppo Asikainen Karjalan Piha Ky:stä.

Mökkipihan kiviin kannattaa valita maanläheisiä värejä. Mustan ja harmaan ohella muun muassa ruskeat sävyt sulautuvat luonnonympäristöön.

Monipuolinen muurikivi

Monikäyttöisinä pihakivituotteina muurikiviä voidaan mökkimiljöössä hyödyntää vaikkapa puuliiterin, huvimajan tai puuceen sokkelina. Niitä voi hyödyntää myös pitkäikäisten viljelylavojen ja istutusaltaiden rakentamisessa.

Rosopintaiset ja ulkonäöltään uutuuttaan vanhoiksi työstetyt muurikivet istuvat luontevasti suomalaiseen maisemaan.

Lue lisää:

Helppohoitoinen ja kestävä piha syntyy liuskekivillä


Onko pihallasi turvallinen valaistus? Tarkista se helpolla taskulampputestillä!

$
0
0

Pimenevät illat saavat taas katseen kiinnittymään valaistukseen – tai sen puutteeseen. Hyvin valaistu piha on turvallinen ja tunnelmallinen. 

Kompuroitko iltaisin pihalla lasten leluihin tai puutarhatyövälineisiin? Valaiseeko pihaasi vain auton etuvalot? Jos näin on, on pihallasi liian vähän valoa tuottavia elementtejä. Valaistus tuo pihaan sekä elävyyttä että turvallisuutta.

”Pimenevässä syksyssä kiveyksiin tai muureihin asennetut valot valaisevat parkkipaikoilla, kulkureittien varsilla, rinteissä ja portaissa. Kauniisti valaistus polut, kasvit tai yksityiskohdat antavat mahdollisuuden nauttia pihan estetiikasta myös pimeällä”, toteaa Rakennustuoteteollisuuden tuoteryhmäpäällikkö Tiina Kaskiaro.

Tee testi taskulampulla

Pihavalaistusta kaipaavat alueet on helppo saada selville yksinkertaisen taskulampputestin avulla. Ota taskulamppu illalla mukaan pimeään puutarhaan. Ne alueet, joita taskulampulla osoitat, kaipaavat lisää valoa.

Pihan tärkeimpiä valaistavia kohtia ovat kulkuväylät ja rakennusten sisäänkäynnit. Terassilla ja patiollakin on mukavampi olla iltaisin, jos niiden valaistus on kunnossa.

”Kotimaiset pihakivivalmistajat ovat kehittäneet muurirakenteisiin istuvia, helposti asennettavia muurikivi- ja valaisinyhdistelmiä. Muurivalaisimien valoteho on juuri sopiva ohjaamaan turvallista kulkua, ja samalla ne toimivat tunnelmavaloina”, Kaskiaro toteaa.

Kiveyksiin asennettavat valaisimet valmistetaan kierrätyslasista. Niiden sisällä valoa tuottaa ergiatehokas ja pitkäikäinen led-valo. Valaisimet voidaan asentaa esimerkiksi piha- ja käytävälaatoitukseen tai osaksi muuria. Mitoitukseltaan valaisimet ovat yhteensopivia esimerkiksi suorakaidekivien tai muurikivien kanssa.

Kiveyksiin upotettavat valaisimet on usein helppo asentaa itse, mutta sähköliitosten tekemisessä tarvitaan sähköasentajan apua.

Lue lisää:

Onko kausivaloissasi tämä merkintä?

Näin valaiset pihan turvalliseksi

Syyskuu on hyvää aikaa puutarhan istutuksille

$
0
0

Alkukesän paahteen jälkeen syyskuun viileät ja kosteat säät ovat hyvää aikaa puutarhan istutuksille. Kastelun tarve vähenee syksyllä, mutta ei silti poistu kokonaan.

Syksy on jopa parempi istutusaika kuin kevät. Nyt on hyvä hetki istuttaa marjapensaita, omenapuita ja muita monivuotisia kasveja. Ruukuissa myytäviä puiden, pensaiden, perennojen ja monivuotisten köynnösten taimia voidaan istuttaa aina, kun maa on sula. Syyskuun aikana istutetut taimet ehtivät juurtua vielä ennen talvea ja ne lähtevät aikaisin keväällä kasvuun.

Syksyn viilenevä sää helpottaa uusien istutusten hoitoa, ja kastelun tarvekin vähenee. Jos sateita ei ole, myös syksyn istutuksia kastellaan vähintään kerran viikossa.

Valitse kasvupaikka huolella

Monivuotisia puita ja pensaita istutettaessa kannattaa niiden paikka valita huolella. Sekä hedelmäpuut että marjapensaat viihtyvät aurinkoisella, suojaisalla ja lämpimällä paikalla. Varjossa kukinta ja sitä myöten sato jäävät heikoiksi.

Kasvualustan paksuudessa ei kannata säästää. Pensaat tarvitsevat vähintään 50 senttimetrin ja hedelmäpuut 80 senttimetrin kerroksen ravinteikasta multaa.

”Taimen istutuskuoppaan kannattaa lisätä laadukasta istutusmultaa, joka sisältää juurtumista nopeuttavia mykorritsoja. Mitä nopeammin kasvi juurtuu, sitä paremmin se kestää talven kylmyyttä”, neuvoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Useimmat hedelmä- ja marjalajikkeet ovat kestäviä Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä paremmin kasvien tulisi sietää kylmää.

Puuvartisille kasveille on määritelty menestymisvyöhykkeet, I-VIII. Kuopion ja Seinäjoen pohjoispuolella kannattaa tarkistaa, että istutettavan taimen lapussa menestymisvyöhyke on V-VIII, kun taas etelärannikolla voi kokeilla I-vyöhykkeen kasveja. Jos istutettava kasvi on menestymisensä äärirajoilla, se kannattaa istuttaa hyvissä ajoin ennen pakkasia, että juurtumisaikaa jää mahdollisimman paljon.

Ennen istutusta taimi kastellaan kunnolla. Sen lisäksi istutuskuoppaan kaadetaan köynnöksille 10 litraa, pensaille 20 litraa ja puille 30–40 litraa vettä. Vesi imeytyy ympäröivään multaan ja houkuttelee kasvia kasvattamaan juuret syvemmälle.

Helppohoitoiset havupuut pysyvät vihreinä läpi vuoden

$
0
0

Havupuiden ja -pensaiden avulla puutarhasta pysyy vihreänä läpi vuoden. Tamperelaisessa puutarhassa havuja muotoillaan leikkaamalla.

Puutarhoissamme kasvatettavien havupuiden ja -pensaiden lajivalikoima on suuri. Tuttujen mäntyjen, kuusten, pihtojen, tuijien ja katajien lisäksi ainakin eteläisessä ja keskisessä osassa maata viihtyvät myös marjakuuset, hemlokit ja jopa valesypressit.

Tamperelainen puutarhuri Marko Pilve on kerännyt pihalleen mittavan kokoelman havukasveja, joista monet menestyvät suosituksia pohjoisempana. Pihan erikoisuus on muotoon leikatut havut.

”Havut ovat helppohoitoisia, ja lisää mielenkiintoa niihin saa muotoilemalla. Leikkaaminen pitää ne myös tuuheina”, Pilve sanoo.

Vettä ja ravinteita

Pyhäjärven rannan tuntumassa sijaitsevalla tontilla on kokoa noin 1600 m2. Vanha rintamiestalo ja sitä ympäröivä piha ovat kokeneet 30 vuodessa perusteellisen remontin.

”Kun muutimme taloon, pihalla kasvoi muutamia omenapuita, jättituijia, vadelmaa ja nokkosta. Pihan laittaminen alkoi oikeastaan taloremontista, jonka jäljiltä sokkelin ympäriltä kaivetulle saviläjälle piti tehdä jotain”, Pilve kertoo.

Savinen tontti sijaitsee puuvartisten kasvien menestymisvyöhykkeellä II. Perheen muuttaessa se oli vielä aurinkoinen, mutta nyt puiden ja pensaiden kasvettua puolivarjoisa ja jopa varjoisa.

Puutarhuri suunnitteli ja rakensi pihansa itse. Hän muotoili käytäväverkoston, jota pitkin pääsee kiertelemään ympäri puutarhaa. Käytävien pohjalta poistettiin savea ja kiveysten alustaksi vaihdettiin 30–40 sentin routimattomat pohjat. Käytäväverkoston lomaan syntyivät istutusalueet.

Pilve ihastui havukasveihin työskennellessään taimikaupassa ja viherrakennusalalla.

”Havut sopivat japanilaishenkeen rakennettuun puutarhaan. Sitä mukaa kun istutukset lisääntyivät, nurmikkoalue pieneni. Jo varhain aloin leikata ja muotoilla tuijia, marjakuusia ja hernesypressejä, jotka kestävät sitä hyvin.”

Havut tarvitsevat ilmavan kasvualustan

Havut ovat helppohoitoisia ja näyttäviä, kun ne viihtyvät kasvupaikallaan. Kasvuvyöhykettä tärkeämpänä kasvin viihtymiselle Pilve pitää suotuisaa pienilmastoa ja kunnon kasvualustaa. Havuille sen tulee olla ilmavaa, mutta pohjan pitää pidättää myös vettä.

Pilven puutarhassa parannetut kasvualustat ovat lähes metrin paksuiset. Kasvualustaan on lisätty puutarhamultaa, karjanlantaa ja ilmavuutta lisäämään kuorma-autolasteittain kevyt­soraa. Pohjamaan savisuus lisää ravinteikkuutta ja pidättää kosteutta.

Ensimmäisinä vuosina etelään antava piha oli aurinkoinen, joten taimet tarvitsivat kastelua ja keväisin varjostusta. Ennen kuin uudet istutukset ovat juurtuneet syvälle, ne tarvitsevat parin ensimmäisen vuoden ajan kevätvarjostusta maan ollessa vielä roudassa.

Alkuun Pilve lannoitti kasveja reilummin, mutta nykyisin hän puolittaa ohjeiden mukaiset lannoitemäärät. Kaikki kasvaa niin kovasti muutenkin.

”Kun ei lannoita liikaa, kasvit eivät rehevöidy ja talvenkestävyys vaarannu. Lannoitetta puutarhan kasvit saavat nykyisin kahden-kolmen vuoden välein. Lehtimassa saa jäädä syksyllä paikoilleen, jolloin ravinteet kiertävät ja pieneliöstö tykkää.”

Jouluvalolle kannattaa asennuttaa kiinteä pistorasia

$
0
0

Kausivalot – tai jouluvalot – alkavat jo näkyä pihapiireissä. Ulkovalosarjalle kannattaa asennuttaa oma kiinteä pistorasiansa.

Ulkovalosarjoja varten kannattaa asennuttaa kiinteät pistorasiat sen sijaan, että irrottelee jatkuvasti jatkojohtoja. Mukavuutta ja energiansäästöä saa sisätiloihin asennettavalla kytkimellä, ajastimella tai etäohjauksella.

”Pakkanen tai lumi eivät estä uusien pistorasioiden asennusta ulkoseinään”, muistuttaa sähköalan yhteisen Löydä Sähkömies -palvelun tekninen asiantuntija Jenna Kauppila Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:sta.

Pihan risteilevät jatkojohdot ovat monella tavoin turvallisuusriski. Riittävä määrä sopiviin paikkoihin asennettuja ulkopistorasioita ratkaisee ongelman ja tekee jatkojohdot tarpeettomiksi. Samalla ne tuovat pihaan ja kiinteistöön siistin ilmeen.

Sähkötöitä tekemään kannattaa tilata oikeudet omaava sähköalan ammattilainen, joka tuntee sähkölaitteiden ja -tarvikkeiden olosuhdevaatimukset ja osaa valita tuotteita, jotka kestävät kosteutta ja kylmyyttä. Luotettava urakoitsija antaa työlle takuun ja kuitin.

Sähköasennustöiden kustannuksista saa kotitalousvähennyksenä verohelpotusta ja siihen tarvitaan kuitti, jossa on eriteltynä tarvikkeiden ja työn osuus.

Lue lisää:

Onhan kausivalossasi tämä merkintä? Varmista että muuntajakin sopii ulkokäyttöön

Näin pidät pihakiveyksen puhtaana

$
0
0

Lakaiseminen, rikkaruohojen poistaminen ja ajoittainen pesu vedellä pitävät pihakiveyksen kunnossa.

Pihakiveysten hoitaminen on helppoa. Kivipinta pysyy siistinä katuharjalla harjaamalla ja samalla myös rikkaruohot ja sammaleet pysyvät poissa.

1 Ruohonleikkuun jäljiltä syntyvät ruohosilppu kannattaa putsata pois betonikivien ja -laattojen välistä heti nurmikon leikkaamisen jälkeen. Samoin puiden lehdet, siemenet, norkot ja havuneulaset on hyvä poistaa kiveyksien päältä lakaisemalla tai lehtipuhaltimella puhaltamalla mahdollisimman nopeasti.

2 Siemenistä itäneet rikat kannattaa poistaa pieninä taimina. Heikkojuurisina ne irtoavat yleensä käsin nyppäisemällä. Ohutteräinen saumakaavin tai vastaava työväline on näppärä apuväline rikkaruohottuneiden saumojen puhdistamisessa. Jos rikkakasveja on erityisen paljon, voi kiviä nostaa ylös perkaamisen helpottamiseksi. Koko kivetystä tuskin tarvitsee purkaa, vaan ainoastaan alueet, joissa rikkakasveja kasvaa eniten. Puhdistamisen jälkeen pinnoitekivet napataan takaisin paikoilleen ja saumoihin harjataan saumaushiekkaa. Rikkoja voi poistaa myös sekä kaasulla että sähköllä toimivilla rikkaruohonpolttimilla.

Sammal viihtyy kosteissa olosuhteissa ja varjoiset, vähän käytetyt pinnat ovat alttiimpia sammaloitumiselle. Kiveyksien pinnalta sammal irtoaa yleensä napakasti harjaamalla. Saumoista sen saa puhdistettua ohutteräisellä työvälineellä, kiveyksen puhdistamiseen kehitetyillä saumaharjoilla tai akkukäyttöisillä kiveyksien puhdistuslaitteilla. Kiveyksen voi lopuksi pestä harjaamalla vedellä ja yleispuhdistusaineella.

Nurmikon sammalentorjunnassa käytettävät kemialliset erikoislannoitteet eivät sovi käytettäväksi betonikiveyksillä. Mikäli rakeita menee kiveyksen päälle, ne kannattaa lannoitetta levitettäessä lakaista heti pois.

Peseminen tekee kiveykselle hyvää. Tehopesu raikastaa kiveyksen ilmeen ja paljastaa pinttyneen lian alta lähes uutta vastaavan päällysteen alkuperäisine väreineen. Tavanomaisen lian poistamiseen riittää yleensä pelkkä vesi. Tarvittaessa veden sekaan voi lorauttaa emäksistä, mieluiten biologisesti hajoavaa yleispesuainetta. Apuna voi käyttää paine- tai terassipesuria.

Grillirasvat, öljytipat yms. tahrat kannattaa poistaa heti tuoreeltaan imeyttämällä ne imukykyiseen materiaaliin ja tehostamalla pesua kuumalla vedellä ja emäksisellä yleispuhdistusaineella.

5 Betonipäällysteen pintaan toisinaan uutena ilmestyvät valkeat laikut ovat kalkkihärmettä, eli sementin raaka-aineena käytetystä kalkkikivestä vapautunutta kalsiumia. Taivasalla sijaitsevien kiveyksen pinnasta härme häviää ajan kuluessa itsestään sateiden avustuksella. Suojaisilta kivipinnoilta härmeen voi pestä painepesurilla ja sopivilla happamilla pesuaineilla.

6 Siivoustyö kannattaa viimeistellä harjaamalla vajonneisiin saumoihin täydennyshiekkaa. Saumaushiekkaa myydään säkkitavarana.

Vinkit antoi suunnitteluhortonomi Seppo Asikainen/Karjalan Piha Ky.

Lue lisää:

Pihakiveykset siisteiksi – poista samalla oikein

Näin huollat terassin

Terassin rakentaminen ja huolto

Mökkipihan polut kestäviksi pihakivillä

Viewing all 281 articles
Browse latest View live