Syksyllä syntyvät puutarhajäte, lehdet, naatit ja ruohosilppu ovat mainiota materiaalia kompostointiin ja mullan valmistukseen. Puutarhajätteen kompostointi onnistuu avokompostilla, mutta kompostorissa maatuminen on nopeampaa.
Puutarhakompostin rakentaminen aloitetaan laittamalla pohjalle haketta, silputtuja oksia, kuoriketta tai pieniä risuja. Ne takaavat kompostin hapensaannin. Kompostiin kasataan kerroksittain vuorotellen typpipitoisia vihreitä kasvinosia, haravointijätettä ja ilmavuutta lisäävää oksasilppua. Syksyllä typpeä saadaan puutarhakompostiin naateista tai ruohon leikkuujätteestä.
Syksyn haravointijätteiden lahoamista voi nopeuttaa lisäämällä pieneliöiden ravinnoksi joko kompostiherätettä tai kanankakkarakeita. Syksyllä koottu puutarhakomposti käännetään ensi keväänä, jotta komposti kypsyy tasaisesti.
Älä syötä puutarhakasveja jäniksille
Jänikset pitävät omena- ja päärynäpuista ja pensasmustikasta. Nuorille hedelmäpuille kannattaakin laittaa sekä runkosuojat että vähintään 1,5 metrin korkuinen verkko ympärille suojaamaan myös niiden oksistoa. Näin sekä myyrät, jänikset että peurat pysyvät kasvien ulottumattomissa.
Muita syksyllä suojattavia kasveja ovat jaloruusut, jalokärhöt ja arat perennat, kuten ritarinkannus, punahattu ja karpaattienkello. Ne kannattaa suojata talven kylmyyttä vastaan havunoksilla tai turvepitoisella talvisuojalla.
Talvisuoja levitetään kasvien päälle vasta sitten, kun ensimmäiset pakkaset ovat jäädyttäneet maan. Näin talvisuojan alle ei jää bakteereja vaurioittamaan kasvien juuristoa. Havut ja katteet poistetaan keväällä vasta, kun maa on sulanut roudasta.