Oletko tilaamassa puutarha-tai viherrakentajaa tekemään kotipihan tai mökin pihatyöt? Varmista ensin, että kyseessä on todella ammattilainen, joka paitsi osaa työnsä, myös tekee hyvää jälkeä.
Erilaiset puutarha- ja viherrakennustyöt ovat osa monen suomalaisen kesää niin kotipihoilla kuin mökeillä. Mitä tulisi huomioida, kun tilaa töitä ulkopuoliselta?
1 Selvitä urakoitsijan taustat. Tutki nettisivuja, pyydä referenssejä ja hyödynnä netistä löytyviä rekistereitä, kuten yritysrekisteriä. Varmista myös, kuka tai ketkä yrityksen henkilöistä tulisivat työtä käytännössä tekemään.
2 Tee aina kirjallinen sopimus. Kirjatusta sopimuksesta ei ole koskaan haittaa, oli kyseessä sitten pieni pensasaidan leikkaustyö tai koko pihan rakentaminen terasseineen ja kivetyksineen. Sopimuksen teossa on syytä olla huolellinen. Sen kuuluu määritellä vastuut paitsi tilaajalle, myös urakoitsijalle. Kirjaa mahdollisimman tarkasti koko työn prosessi: mitä työn pitää sisältää, millä standardeilla se toteutetaan, mikä on työn aikataulu, miten maksetaan ja millainen takuu työllä on.
3 Tarkista vaaditaanko työlle viranomaislupia. Joissakin tapauksissa yhdenkin puun poistaminen omalta takapihalta voi vaatia luvan rakennusvirastolta. Ammattitaitoinen urakoitsija osaa avustaa lupien tarpeen arvioimisessa ja hakemisessa.
4 Nimeä työlle valvoja, jos kyse on isommasta projektista. Moni voi löytää tuttavapiiristään sopivan valvojan, esimerkiksi rakennus- tai puutarha-alalla toimivan henkilön. Nimetty valvoja valvoo työn etenemistä sovitulla tavalla, kuten seuraamalla työn laatua ja taloutta.
5 Seuraa työn etenemistä työmaapäiväkirjalla, johon kirjataan päivittäin tehdyt työt.
6 Järjestä työmaakokous, kun koet tarvetta keskustella työn etenemisestä.
7 Muista myös työn tarkastaminen. Se tehdään paitsi työn valmistuessa myös kasvukauden jälkeen. Eli jos työ valmistuu keväällä, työ tarkastetaan syksyllä, tai kun se valmistuu syksyllä, seuraavana keväänä. Jälkitarkastus on hyvä kirjata sopimukseen.
Jos puutteita havaitsee, kannattaa reklamoida urakoitsijalle heti ja mieluiten kirjallisesti. Työn laatua verrataan sopimuksessa sovittuun tai alan yleisiin, esimerkiksi Viherympäristöliiton, määrittämiin standardeihin.
Vinkit antoi piha- ja vihertöiden HTT eli Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja Pertti Pehkonen.