Monessa puutarhassa on kuivan kesän aikana ollut tarvetta lisäkastelulle. Syksyn tullen on hyvä jatkaa kastelua, mutta myös istuttaa uusia taimia.
Puutarha on kärsinyt ennätyspitkään jatkuneista kesähelteistä. Parhaiten ovat säilyneet puut, pensaat ja monet perennat, mutta kasvimaa ja nurmikko ovat olleet koetuksella.
”Kastelua kannatta jatkaa edelleen, sillä riittävästi vettä saaneet kasvit myös talvehtivat paremmin”, kertoo puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio Kekkilästä. Myös katteiden käyttö kukka- ja pensasistutusten ympärillä auttaa maapintaa pysymään kuohkeana ja vettä imevänä. Kate myös hidastaa veden haihtumista.
Syksy on parasta istutusaikaa
Syyskesä on paras aika jakaa keväällä ja alkukesällä kukkivia perennoita, joiden kukinta häiriintyisi keväällä jaettaessa. Tällaisia ovat esimerkiksi saksankurjenmiekka ja erilaiset kurjenpolvet. Myös muun muassa elokuunasteri, punaväriminttu ja unelmatädyke kannattaa jakaa kukinnan jälkeen.
Pioni ei pidä muutoksista, mutta jos sitä on tarve jakaa tai siirtää, on työ hyvä tehdä syksyllä.
Syksy on parasta istutusaikaa myös puille ja pensaille. Talvenarat kasvit, kuten jaloruusut ja alppiruusut voi myös hyvin istuttaa elo-syyskuussa. Puita ja pensaita voi istuttaa niin kauan, kuin maa on sula eli etelässä yleensä marraskuulle asti ja pohjoisemmassa lokakuun puoliväliin asti.
Kun taimet istuttaa syksyllä, lähtevät ne keväällä aikaisemmin kasvuun, sillä ne pystyvät hyödyntämään kevätkosteuden heti roudan sulettua.
Vinkit syyskesän puutarhaan
Muista jatkaa kastelua! Kastele aamuisin tai iltaisinan, jotta vesi ei haihdu heti auringonlämmössä pois. Kastele mieluummin harvoin ja reilusti, esimerkiksi 1-2 kertaa viikossa. Silloin juuret saavat veden syvemmältä maasta ja kestävät paremmin tulevia kuivia kausia. Uusille istutuksille voi myös tehdä loivan kastelusyvennyksen taimen ympärille. Sen avulla varmistat, että vesi menee juuristolle eikä valu pois. Tasoita kuoppa talveksi, että siihe ei pääse jäätymään vettä.
Lähes kaikki monivuotisten kasvien taimet ovat astiataimia. Niitä voi istuttaa varhaiskeväästä myöhäissyksyyn eli silloin kun maa on sula. Istuttamisen yhteydessä maa parannetaan uudella, kasveille sopivalla mullalla. Istutuskuoppaan kannattaa lisätä runsaasti vettä ennen kasvin istuttamista.
Monivuotisten kasvien, kuten puiden, pensaiden ja perennojen, lannoitus kevät- ja yleislannoitteilla lopetetaan nyt. Heinä-elokuussa niille annetaan syyslannoitus typettömällä lannoitteella.
”Yleisin virhe syyslannoituksessa on tehdä se vasta myöhään syksyllä. Siinä vaiheessa, kun kasvit ovat värittyneet ruskaan, ne eivät enää ota maasta ravinteita. Paras aikaa syyslannoitukselle onkin jo heinä-elokuussa, jotta kasvit ehtivät hyödyntää ravinteet. Pitäisi puhua pikemminkin elolannoituksesta”, muistuttaa Biolanin Riikka Kerttula.
Syyslannoite ei sisällä lainkaan kasvua kiihdyttävää typpeä, vaan sen tehtävä on parantaa kasvien talvenkestävyyttä ja lisätä seuraavaksi vuodeksi kehittyvien kukkasilmujen määrää. Hedelmäpuille ja marjapensaille riittävän ajoissa annettu syyslannoitus lisää seuraavan vuoden satoa.
The post Syksy on parasta istutusaikaa puutarhan kasveille appeared first on Rakennusmaailma.